Pretraga oglasa

Tražim: 

Seksualno opredeljenje:

Starost:
od:    do:

Zemlja:


Grad:


Korisničko ime:


Najnoviji članovi

Cone (18)
Zrenjanin  *

Rogi (27)
Čačak  *

Tajna (38)
Beograd  *

rudi (30)
Apatin  *

milan (61)
Beograd  *

Lični kontakti

Koliko znate o polnim bolestima?

Koliko ljudi sa aktivnim seksualnim životom zna o polnim bolestima?  Koliko njih razmišlja o tome kada uživa u seksu? Polne bolesti ne zaobilaze nikoga mada su žene po nekim istraživanjima sklonije njima. Nažalost,uglavnom nema ranijih simptoma a kada se bolest otkrije obično je kasno ili teže za lečenje. Za žene su mnogo teže jer dovode do steriliteta i vanmaterične trudnoće. Zato se ženama savetuje da redovno posećuju svoje ginekologe i rade testove. Kako se zaštititi? Jedina metoda ali ne stopostotna efikasna je prezervativ. Polnih bolesti i uzročnika ima mnogo pa ćemo opisati samo najčešće.
Kondilomi ili polne bradavice su polno prenosiva,zarazna  bolest koju izazivaju HPV virusi(humani papilima virus). Ovaj virus izaziva rak grlića materice pa ga trba što pre ukloniti i započeti lečenje. Prenošenje hpv virusa je putem polnih odnosa (bilo vaginalnog,analnog,oralnog)pa i direktnim kontaktom. Niste sigurni čak ni kada vaš partner koristi kondom. Vaš partner može biti prenosioc i bez ispoljenih simptoma. Muškarci su uglavnom samo prenosioci a kada se pojave simptomi,to su obično samo bradavice na penisu ili na korenu penisa  ili unutar analnog otvora u vidu ospe,crvenih ili rozih tačkica. Kod žena se simptomi javljaju češće i uglavnom su to tačkice ili plikove oko ili unutar vagine na usnicama,yato je kod žena neophodnoa redovna kontrola ginekologa i papa test koji potvrđuje prisustvo hpv virusa i bez vidljivih simptoma. Lečenje podrazumeva uklanjanje kondiloma i to smrzavanjem((krioterapijom),spaljivanjem(elektrokoagulacijom),posebnim tečnim preparatima,kremama.ubrizgavanjem interferona,laserski i hirurški.
Hlamidija - uzročnik ove polno prenosive bolesti je bakterja Chlamydia trachomatis. Prenosi se seksualnim putem(vaginalnim,oralnim,analnim) pa i tokom vaginalnog porođaja sa majke na novorođenče. Ako se ne otkrije na vreme i ne leči se može dovesti do ozbiljnih problema i do steriliteta. Hlamidiju je teško razlikovati po simptomima od gonoreje,pa se,ne retko,pogrešno dijagnostikuje a lečenje se razlikuje. Inkubacija traje od 1-3 nedelje. Simptomi kod žena su(ako ih ima) peckanje pri mokrenju,pojačan vaginalni secret,bol u donjem delu leđa,bol u toku seksa,krvarenja između ciklusa. Simptomi kod muškaraca su peckanje pri mokrenju,sekrecija iz penisa,bolni i otečeni testis,svrab oko glavića na penisu. Test na hlamidiju radi se u laboratoriji,uzima se uzorak telesnih tečnosti ili urina. Lečenje je simptomatsko,uzimaju se antibiotic i trebalo bi u tom period prestati sa seksualnim odnosima,obavestiti svog partnera i eventualno testirati njega.
Herpes je polno prenosiva bolest koju izaziva virus herpes simplex tipa 2 (hsv-2)koji se javlja na genitalijama i ređe herpes simplex virus tipa 1(hsv-1)koji pogađa regiju oko usana. Kada se radi o HSV-2,javljaju se plikovi  na penisu,u i oko vagine,u i oko rektuma. Prva pojava herpesa je obično najteža,traje nedeljama a zatima plikovi plikovo pucaju,curi gnoj a zatim zarastaju. Svako naredno pojavljivanje je manje bolno i brže zarasta. Od simptoma mogu se još pojaviti i otečene žlezde u predelu prepona,bol u mišićima,vaginalni secret,bolno mokrenjie,glavobolja. Dijagnozu postavlja doktor običnim pregledom,uzimanjem brisa inficiranih delova ili vađenjem krvi mada je ova metoda manje pouzdana. Što se tiče lečenja,ono je samo simptomatsko,znači preparatima tj lekovima ublažujemo simptome.
Gonoreja, triper ili kapavac je polna infekcija izazvana bakterijom gonokok. Kao i većina prenosi se seksualnim putem. Kada postoje simptomi koji vrlo često mogu biti i neprimetni,to su peckanje pri mokrenju,žućkast secret ili iscedak iz penisa,bol u grlu i bol i otok testis. Kod žena su to bol i peckanje pri mokrenju,žućkast iscedak,krvarenje vagine. Dijagnoza se možepostaviti na osnovu niza testova(uzimanje kulture, bojenje po Gramu i ELISA testiranje). Lečenje se sprovodi antibiotskom terapijom.
Sifilis je polno prenosiva bolest koju izaziva bakterija Treponema pallidum. Izlečiva je ali ukoliko se ne otpočne sa lečenjem može dovesti do poremećaja nervnog sistema,srca,mozga pa i do smrti. Prenosi se seksualnim putem(vaginalnim,analnim,oralnim,direktnim kontaktom sa otvorenom ranom (šankr)),putem inficirane igle kod narkomana,putem transfuzije. Infekcija se može preneti na plod preko placente to je tzv kongenitalni ili urođeni sifilis. Ne može se preneti preko pribora za jelo,plivanjem u bazenu,dodirivanjem predmeta koji je prethodno dodirivao zaraženi,preko odeće… Simptomi su bezbolne rane,tokom prvog stadijuma,koje se javljaju na penisu,spoljašnjim i unutrašnjim genitalijama žene,otekli limfni čvorovi, U drugom stadijumu javlja se osip,najčešće na šakama i tabanima,mogu se pojaviti i gnojne rane. Osip može nestati sam od sebe ostavljajući trag,što ne znači da je bolest izlečena. Od simptoma mogu biti prisutni još i povišena temperature koja ne prelazi 38 stepeni,upala grla,osećaj slabosti,gubitak telesne mase,alopecija… Lečenje je antibiotsko.
AIDS/SIDA je bolest imunog sistema koju uzrokuje HIV virus(humani imunodeficijentni virus ili virus humane imunodeficijencije) i ima fatalan ishod. Ovaj virus slabi imunitet organizma i stvara mogućnost razvoja side. Hiv se prenosi razmenom telesnih tečnosti,krvi i sperme. U prvoj fazi hiv infekcije simptomi su vrlo slični gripu(povišena temperature,malaksalost,glavobolja,uvećani limfni čvorovi). Rani simptomi side su malaksalost,gubitak težine,znojenje,osip i ljuštenje kože,amnezija  za neke kraće periode,povišena temperature,bakterijska vaginoza,zapaljenje male karlice,genitalni čirevi). Kasniji simptomi su kašalj,kratak dah,infekcije drugim bolestima,glavobolja,loša koordinacija,otežano i bolno gutanje,zbunjenost,senilnost,mučnina,dijareja,grčevi u stomaku,poremećaj vida,bledilo,znojenje,bele tačke u ustima,povraćanje,lako zadobijanje modrica na koži i mnogi drugi.Nije da mi hitno treba ali zelim da cujem vase misljenje, koju ordinaciju ili urologa u Beogradu mi preporucujete? Do sada nikada nisam bio kod urologa ali zelim da se pregledam.


Slične teme


Tagovi:
 

TagoviVaše ispovesti

Poslao:
Miroslav - Beograd (46)
"Tražio sam poznanstva sa ženama srednjih godina. Želeo sam ženu za brak i sada sam na dobrom putu da sa voljenom osobom (koju sam preko ovog servisa upoznao) to i ostvarim... Hvala Vam na svemu"

Čitaj dalje...

sve ljubavne priče

Najpopularniji oglasi

Sole (26)
Beograd  *

Maka-ns (30)
Novi Sad  *

malamaza (20)
Kragujevac  *

Plamena (30)
Niš  *

Wanja (33)
Subotica  *

Ljubav i Seks