Pretraga oglasa

Tražim: 

Seksualno opredeljenje:

Starost:
od:    do:

Zemlja:


Grad:


Korisničko ime:


Najnoviji članovi

Dionisije777 (45)
NYC-Beograd  *

Vuki91 (33)
Beograd  *

zeka_ns (47)
Novi Sad  *

Nenna (38)
Loznica  *

Znamdaupoznam (50)
Niš  *

Lični kontakti

Kako raskinuti vezu kada se već viđaš sa nekim drugim

Niko ne uživa kad mora da raskine sa nekim- ali to može biti još teže ako si nastavio/la dalje i mentalno i fizički, i imaš novu vezu. Ako si već počeo/la da se viđaš sa nekim novim ali još nisi skupio/la hrabrosti da raskineš sa trenutnim/om partnerom/kom, bitno je da to uradiš, uključujući razjašnjenje sa novim/om partnerom/kom kome/kojoj će biti potrebno ponovno uveravanje da nemaš paralelne veze.

Ovaj članak predlaže neke korake koji pomažu olakšavanju promene. I što pre to uradiš, bolje jer će se na kraju sve saznati!


Koraci

1. Oceni svoju prvobitnu vezu. Razmotri zašto si počeo/la da se viđaš nekog dok ste još bili u vezi. Da li ste se jednostavno otuđili ili se nešto desilo što te je oteralo? Važno je da razumeš zašto si počeo/la da se viđaš sa drugom osobom da bi raskid bio što bezbolniji. Napravi listu od bar tri razloga zašto si napustio/la svoju prvobitnu vezu i počeo/la da se viđaš sa drugom osobom.

•   Koliko su uverljivi razlozi? Da li su dovoljni da ostaneš sa novom osobom ili osećaš da je to bila velika greška? Treba da znaš to pre nego što budeš prepun/a kajanja.

2. Razmisli o svojoj novoj vezi. Uradi istu mentalnu analizu sa svojom novom vezom kao što si sa starom. Zašto si počeo/la da se viđaš sa ovom osobom i šta te je privuklo vezi? I najvažnije, da li nova osoba zna da se trenutno viđaš sa još nekim? Ako tvoj/a novi/a dečko/devojka to još ne zna, to može izazvati probleme dalje tokom veze, posebno ako je veza ozbiljna a ponašaš se kao da ne tretiraš vezu ozbiljno. Kao sa tvojom prvobitnom vezom, napravi listu od tri ili više razloga zašto si ušao/la u ovu novu vezu i kako će se razlikovati od prethodnih veza.

•   Da li su ti razlozi dovoljno uverljivi da želiš da nova osoba potpuno preuzme mesto kao tvoj novi/a ljubavnik/ca? Ponovo se uveri da nema dvosmislenosti u tvojim razlozima.

3. Proveri tvoj kalendar za najbolje vreme za nalaženje sa tvojim/om prvobitnim/om dečkom/devojkom. Tajming je sve. Izbegavaj važne datume kao praznike, rođendane ili godišnjice. Izaberi potpuno nasumičan dan- neki koji nema značenje za tebe ili tvog/ju sadašnjeg/u dečka/devojku. Ipak, ne koristi nemogućnost da izabereš „pravi dan“ kao izgovor da ne završiš sa tim. Što pre se suočiš sa raskidanjem, bolje po vas oboje.

4. Izaberi lokaciju za raskid. Uvek raskidaj uživo- nikad preko telefona, mailom ili porukom. Duguješ toj osobi sastanak lice u lice. Ipak, ako veruješ da bi raskid bio vrlo dramatičan, izaberi javno mesto, ali izbegavaj prepune intimne restorane. Ako tvoj/a partner/ka eksplodira, možda neće brinuti o okolini i imaće veoma javnu reakciju. Dodatno, razmotri mesta koja imaju brz izlaz. Čekanje da platiš u restoranu može biti vrlo neprijatno, pa biraj destinaciju na kojoj si pokretan/na. Neki predlozi za mesta uključuju:

•   Prostran park (daleko od dece i igrališta)
•   Tržni centar
•   Teretana
•   Kafić
•   Plaža

Mesta koja treba da izbegavaš:

•   Intimni restoran
•   Vaše omiljeno mesto dok ste bili par
•   Bioskop
•   Tvoj ili njegov/njen stan- ipak, neki ljudi se osećaju udobnije da raskinu sa nekim kod svoje kuće ako žive sami, pa ovo zavisi od konteksta
•   Dok si na odmoru
•   U pozorištu ili na koncertu

5. Dopusti da tvoj/a novi/a dečko/devojka zna da planiraš da raskineš da prvobitnim/om. Ako još nisi rekao/la novom/oj partneru/ki da imaš još nekog, sad je pravi momenat. Ako želiš da imaš jaku, iskrenu vezu sa novim/om dečkom/devojkom, važno je da ga/je obavestiš o situaciji. Kao i za raskidanje sa starim/om partnerom/kom, izaberi nasumičan dan i mesto da kažeš novom/oj dečku/devojci o drugoj osobi.

•   Počni konverzaciju podržavajući osećanja koja imaš prema njemu/njoj.
•   Objasni kako se tvoj život promenio otkad si ga/je upoznao/la.
•   Diskutuj o planovima za budućnost sa novom osobom.
•   Nežno mu/joj saopšti da imaš momka/devojku, ali da ćete raskinuti određenog datuma i zašto planiraš da raskinete.
•   Uveri svog dečka/devojku da će raskid zaista rezultirati krajem veze.

6. Kontaktiraj prvobitnog/u dečka/devojku da dogovorite sastanak da biste raskinuli. Nemoj mu/joj reći preko telefona, email-a ili poruke zašto želiš da se nađete, nego jednostavno zamoli da se nađete u određeno vreme da pričate. Ne pričaj previše preko telefona i definitivno ne govori stvari kao „Volim te“ ili „Nedostaješ mi.“ Izbegavaj zbunjivanje- čak iako je druga osoba prva koja to izgovori. Ostani jak/a ali blag/a.

7. Pripremi se za sastanak. Ako moraš da ubežbavaš dikciju, uradi to. Samo nemoj da imaš podsetnike na papiru ispred sebe i da ih čitaš dok raskidaš. Naglasi pozitivne kvalitete druge osobe ali ne prezaj od onoga zbog čega ste tu- da raskinete. Pitaj drugu osobu da li je zaista bila srećna u vezi. Možda ćeš se iznenaditi ako otkriješ da takođe nije bila/bio srećna/an. (Budi spreman/na da će možda ipak odgovoriti da jeste, u tom slučaju će tvoje pitanje da je/ga naljuti i moraćeš da se izviniš i kažeš da ti još uvek nisi.) Druge stvari koje treba da uzmeš u obzir:

•   Izbegavaj da mu/joj kažeš da te je naterala u ruke drugom/oj- to će samo eskalirati u neproduktivnu diskusiju i pokazati više tvoju nemogućnost da budeš samostalan/na. Nije taktično pobeći nepovređen; to je način da kažeš tvom/oj uskoro bivšem/oj da praviš izgovore.
•   Ne teraj drugu osobu da pomisli da biste mogli da se pomirite. Neka bude jasno da je gotovo.
•   Nemoj biti sitničav/a- potrebno je dvoje da veza funkcioniše (ili ne). Priznaj sopstvene greške, nedostatak učestvovanja i nemogućnost da doprineseš vezi.
•   Ne izvlači prošlost- ostani u „sada i ovde“ umesto da pričaš o vremenu kad je ljubio/la nekog drugog, na primer. Ideja nije da svališ krivicu ili da pokušaš da tvoj/a bivši/a ispadne loš/a;  radije pomozi da uvidi da je ovo dobra odluka za oboje.

8. Ne kasni na sastanak. Pokaži poštovanje prema drugoj osobi tako što ćeš na vreme biti na mestu gde ste se dogovorili. Ako znaš da uvek kasni, ponesi nešto sa sobom da ubiješ vreme da se ne bi frustrirao/la dok ga/je čekaš. Ponesi knjigu ili igraj igrice na telefonu. Samo reši da ostaneš smiren/a dok ne stigne (i posle, naravno).

9. Ostani miran/na i kontroliši diskusiju. Kontrolisati konverzaciju znači biti spreman da je povedeš i izneseš vesti o raskidu što je brže moguće. Takođe budi spreman/na da postavljaš pitanja ili još više da ti postavlja pitanja, pitanja o tome kako je druga osoba podnela vest, kako se oseća i šta namerava sledeće. To pokazuje da ti je dovoljno stalo ali takođe pomera fokus sa tebe, pošto je prisiljen/a da promisli kako to podnosi i kako će dalje.

•   Isto tako, očekuj mogućnost da će da poludi i imaj to na umu prilikom iznošenja raskida. Ako ostaneš smiren/a, možda ćeš svojim tonom smiriti situaciju.
•   Ako imaš njegove/njene stvari kod kuće, pobrini se da mu/joj dozvoliš dosta prostora da ih pokupi bez pritiska ili nervoze. Možeš i da ponudiš da mu/joj to dostaviš ali nemoj da zvučiš kao da ne želiš da pokupi svoje stvari ako to želi.

10. Pazi na vreme. Nemoj dozvoliti da raskid traje duže od sat vremena. Duguješ osobi vreme da diskutuje o svojim osećanjima, ali ne želiš da se raskid tegli satima; tako ćeš samo ohrabriti nezdravo naslađivanje i tvoj/a bivši/a će biti u iskušenju da pokrene čitav set razloga zašto ovo ne treba da se dešava i zašto treba da ponovo da razmisliš. Imaj dobar izgovor kao što je sastanak sa nekim drugim, neki posao koji moraš da obaviš ili rani odlazak u krevet zbog ranog ustajanja, itd. Ponudi da ga/je odbaciš do kuće ako to pomaže, ili da mu/joj zoveš taksi.

11. Pokušaj da završiš sastanak na dobar način. Ovo može biti nemoguće, pogotovo ako druga osoba ovo nije očekivala ili nije želela da raskinete. Ako je druga osoba besna, tu ne možeš ništa. Ipak, ako to možeš dovršiti prijateljski, poželi mu/joj sve najbolje i možete se čak zagrliti. Ne planiraj da se uskoro vidite ili reci „Hajde da budemo prijatelji.“ Raskid je još uvek svež da planirate neku budućnost ili dinamiku prijateljstva.

12. Posle razgovora sa tvojim/om sada bivšim/om momkom/devojkom, dogovori sastanak sa sadašnjim/om da ga/je uveriš da si raskinuo/la. Biće mu/joj potrebno da bude siguran/na da si zaista završio/la sa tim, što će vam dozvoliti da nastavite srećno i sa snagom kao neometan par.Slične teme


Tagovi:
 

Vaše ispovesti

Poslao:
Miroslav - Beograd (46)
"Tražio sam poznanstva sa ženama srednjih godina. Želeo sam ženu za brak i sada sam na dobrom putu da sa voljenom osobom (koju sam preko ovog servisa upoznao) to i ostvarim... Hvala Vam na svemu"

Čitaj dalje...

sve ljubavne priče

Najpopularniji oglasi

Sole (26)
Beograd  *

Maka-ns (30)
Novi Sad  *

malamaza (20)
Kragujevac  *

Plamena (30)
Niš  *

Wanja (33)
Subotica  *

Ljubav i Seks