Magazin > Ljubav i Seks

Kako da vam veza na daljinu funkcioniše

(1/1)

licnioglasi.org:
Niko nikad nije rekao da su veze na daljinu lake, ali takođe ne moraju ni da ti upropaste vezu. Sa pravom privrženošću i komunikacijom, veze na daljinu zapravo mogu biti stabilnije nego one geografski bliže. Jednostavna prilagođavanja tvom stavu i životnom stilu može pomoći da zadržiš svog/svoju voljenog/u u svom životu.Sačuvajte normalnost kad možete
1. Ostanite u kotaktu.  Pošto se nećete viđati uživo, važno je da uspostavite i održite emocionalnu povezanost što češće možete. To ne moraju uvek biti duge, dubokoumne konverzacije. Česta komunikacija, nema veze koliko kratka, će pokazati da ti je dovoljno stalo da uložiš vreme i trud u vezu a i lakše je da ostanete u toku sa svojim životima. Ako dozvolite velike pauze (danima), vaša svakodnevna iskustva padaju u drugi plan, i moraćete da počnete od početka svaki put kad se čujete.
•   Nauči koji su partnerovi/partnerkini preferirani načini komunikacije. Potrudite se da isprobate razne tehnologije da vidite šta vam oboma najviše odgovara. Možete probati poruke, email, ili aplikacije gde se vidite da budete u toku sa malim svakodnevnim detaljima svojih života.
•   Poradite na vašem rasporedu. Ako znaš da ćeš biti zauzet/a za komunikaciju, obavesti partnera/ku unapred i potrudi se da ostanete u kontaktu koliko možete. Ako nisi toliko zauzet/a kao tvoj/a partner/ka, budi fleksibilan/na i fokusiraj se na nešto što ti je bitno.

2. Pričajte o svakodnevnim, malim stvarima. Nemojte da mislite da svaka konverzacija mora da bude dubokoumna diskusija o vašoj vezi, nadanjima, ili snovima. Umesto toga, fokusirajte se na male stvari kao što bi parovi koji žive zajedno, kao što su nabavka namirnica, kućni poslovi ili dekoracija stana. Ovo daje osećaj da stvarate dom zajedno, nešto čemu se oboje radujete.
•   Pričanje o dosadnim ili svakodnevnim delovima vašeg dana takođe neguju povezanost i međuzavisnost, temelj veze.

3. Često se posećujte. Pokušajte da izdvojite vreme da se posećujete što je češće moguće ili često koliko vam budžet dozvoljava. Treba da se viđate uživo čim imate priliku. Napravite raspored redovnih poseta ili bar napravite planove za sledeću posetu čim prethoda prođe. Komunikacija lice u lice je jednako važna kao zadovoljstvo, odanost, i poverenje.
•   Stvorite vaše lične rituale vezane za viđanja, kao izlazak u omiljeni restoran, uživanje u tihoj noći u stanu, ili bavljenje omiljenom zajednom aktivnošću.
•   Pojednostavite logistiku putovanja kako vam ne bi oduzimala zajedničko vreme. Isplanirajte gde da se nađete na aerodromu ili na železničkoj stanici. Naučite da putujete sa jednom torbom ili ostavite osnovne stvari kod partnera/ke da uštedite vreme na aerodromu.
•   Takođe se ponekad sastajte van kuća. Posetite mesto koje je novo oboma ili izaberite mesto koje je na pola puta između vas.

4. Upoznajte se. Baš kao u bilo kojoj vezi, treba da provedete neko vreme upoznajući se. Kada pričate, zapiši stvari u kojima tvoj/a partner/ka najviše uživa (kao npr. hobiji ili dnevne aktivnosti), i uradi malo istraživanje da imate o čemu da diskutujete.
•   Znajući šta volite će takođe pomoći kad želite da razmenite poklone. Razmena poklona je još jedan način izražavanja vaših osećanja.

5. Seti se da je tvoj/a partner/ka samo čovek. Razdaljina čini povezanost većom, ali takođe može učiniti da idealizujete svog/ju partnera/ku. To može učiniti vašu vezu stabilnom, ali će ekstremno idealizovanje (mišljenje da je tvoj/a partner/ka savršen/a) učiniti težim da se sastaneš sa stvarnom osobom.
•   Održavanje komunikacije o svakodnevnim stvarima će pomoći da tvoj/a partner/ka deluje više kao čovek i bićeš svestan/na promena kroz koje tvoj/a partner/ka prolazi.

6. Podržavajte jedno drugo, čak i pored distance. Budi tu za tvog/tvoju partnera/ku ako je ikad u nevolji, povređen/a ili koji god da je razlog. Moraš da budeš na raspolaganju za pomoć kako bi partner/ka znao/la da ti je stalo. Ako tvoj/a partner/ka ostane sam/a u rešavanju važnih stvari, na kraju mu/joj nećeš biti potreban/na. Međuzavisnost se odnosi na volju da postupaš protiv svojih interesa radi koristi tvog/tvoje partnera/ke i vaše veze. Međusobno podržavanje stvara međuzavisnost koja je presudna za veze na daljinu.
•   Međuzavisnost se ogleda u svakodnevnim aktivnostima kao što su kompromisi u odlukama i dugogodišnjim navikama kao što je prestanak pušenja.

7. Stvorite poverenje. Poverenje u vezi je vrlo važno, bez obzira na distancu. Daj sve od sebe da budeš veran/na i izbegavaj iskušenja. Ako ipak napraviš grešku, posebno je važno da budeš iskren/a i kažeš partneru/ki istinu u slučajevima gde bi ti laganje koristilo. Na primer, ako se staviš u poziciju iskušenja (npr. ideš u bar), laganje o tome bi ti lično koristilo, ali bi iskrenost koristila tvojoj vezi.
•   Česta upotreba e-maila i vidova komunikacije može pomoći da se uspostavi poverenje u vezi.

8. Budite privrženi jedno drugom. Budite otvoreni i iskreni kad delite privatne informacije. Trebalo bi da budete moralno privrženi jedno drugom, nastavljajući vezu zbog ličnih vrednosti, ne zbog pritiska društva. Lične vrednosti uključuju verovanja kao „ostati veran je deo moje ličnosti“. Pritisak društva uključuje percepciju društvenih odobravanja i neodobravanja. Na primer „Moja mama bi bila slomljena kad bi varao devojku i kad bi ona raskinula sa mnom.“
•   Pazi na ponašanja kad partner/ka pokušava da izmanipuliše da uradiš nešto što koristi samo njemu/njoj, kao npr. laganje o hitnom slučaju kako bi se javio/la na telefon tokom važnog poslovnog sastanka. Ako neiskrenost i manipulacija postanu deo vaše komunikacije, onda morate da se preispitate zašto vašoj vezi nedostaje poverenje.


Radite stvari zajedno i povežite se
1. Delite nešto. Napravite nešto čemu oboje možete da pristupite i podelite, kao što je online blog ili spomenar. Ovo će vam pružiti novi način komunikacije pri čemu ćete imati osećaj da pravite nešto zajedno. Možete napraviti blog o hrani sa vašim kulinarskim avanturama, Instagram o vežbama itd.
•   Takođe delite online kalendare. Ako nedostajete jedno drugom, imaćete gde da vidite zašto. Takođe ćete imati o čemu da pričate, kao npr. „Kakav je bio koncert sinoć?“

2. Radite iste stvari u isto vreme. Ovo će učiniti da se distanca između vas čini manja. Osetićete se bližim i povezaćete se. Ako niste sigurni šta da radite, pokušajte nešto od navedenog:
•   Planirajte da spremate isto jelo istog dana. Ako nijedno od vas nije vično kuvanju, možete planirati da naručite istu hranu.
•   Pročitajte istu knjigu ili članak. Čak možete čitati naglas naizmenično.
•   Gledajte isti tv šou ili film u isto vreme. Ostavite poziv otvoren i razmenjujte utiske.
•   Koristite video pozive da ćaskate dok jedete ili gledate filmove zajedno.
•   Spavajte zajedno. Možete oboje da uključite video chat i da zaspite zajedno. Radeći to povremeno može da vas učini bližim.

3. Učite zajedno. Izaberite projekat koji biste oboje voleli da radite, kao npr. učenje jezika online ili kurs pletenja. Radite nešto za šta ste oboje zainteresovani. Ovo će vam pružiti predivan osećaj zajedničke istorije i imaćete nešto što vas stvarno povezuje. To je takođe odličan način da provedete vreme zajedno a i povod za pričanje.
•   Iskoristi prednosti interneta. Možete igrati online igricu za više igrača ili nešto tradicionalno, poput šaha. Kako god, možete ćaskati dok igrate, što vam daje veći osećaj zajedništva.

4. Učinite jedno drugo specijalnim. Pokušajte da učinite male stvari koje stavljaju drugoj osobi do znanja da vam je stalo. Možeš pisati ljubavna pisma i slati ih mailom. Ili pošalji male poklone, čestitke, ili cveće bez razloga. Lakše je nego ikad naći način da pošalješ skoro bilo šta svom/svojoj partneru/ki.
•   Ne treba da se osećaš kao da treba da pošalješ nešto veliko. Mali, ali česti pokloni su jednako važni kao i specijalne prilike.

5. Tražite slična interesovanja. Isprobajte nove stvari zajedno, čak iako to znači da ćete ih raditi odvojeno. Ovako, ne pričate samo preko telefona, što može biti zamka u vezama na distancu ako je to jedina stvar koju radite. Umesto toga, radite nešto romatično poput posmatranja zvezda dok ste na telefonu. Uskladite i podesite satove da zvone svaki dan u isto vreme, i napravite od toga ritual da mislite jedno na drugo kad sat zazvoni.
•   Podseti se da tvoj/a partner/ka misli na tebe dok radite ove aktivnosti zajedno, iako ste daleko. To će učvrstiti vašu vezu.

6. Stvarajte prijateljstva. Važno je da se osećaš kao da imaš posebno mesto u partnerovom/kinom životu. Pokušajte da upoznate prijatelje ovog drugog, online ili ne. Ovo će ti pomoći da bolje razumeš partnerov/kin život i učiniš komunikaciju lakšom.
•   Ako se jedno od vas jednog dana bude moralo seliti da bi bili zajedno, ta osoba će ostaviti prijatelje iza. Odmah počni sa novim društvenim životom i profesionalnom mrežom.


Postavite očekivanja i granice
1. Diskutujte o prirodi svoje veze. Odmah postavljajte važna pitanja da budete sigurni da ste oboje načisto sa prirodom veze. Odlučite kakav tip veze oboje želite. Na primer, da li se samo viđate, ili ste momak i devojka, ili vereni? Takođe treba da definišete otvorenost veze (da li ćete viđati druge ljude). Npr, možeš pitati „Da li si spreman/na na selidbu ako veza postane ozbiljnija?“ ili „Šta ti je bitno da izvučeš iz ove veze?“
•   Iako ovo mogu biti teška pitanja i mogu voditi teškim konverzacijama, definisanje veze će vas poštedeti bola i nesporazuma kasnije. Ovo je bitno da bi izgradili vezu kakvu oboje želite.

2. Pričajte o sumnjama i strahovima. Istražite strašne i teške teme zajedno sa dobrima. Smatrajte ovo šansom da istražite zajednička osećanja iskreno. Prepoznavanje partnerovih/kinih uspona i padova dok ste fizički razdvojeni će te učiniti više prijemčivim/om za njegove/njene loše momente kad ste zajedno uživo.
•   Razumljivo je da želiš da se fokusiraš na pozitivno. Ali treba da tvoj/a partner/ka vidi tvoje slabe tačke. Oboje ste ljudi, i u redu je ne biti uvek srećan.

3. Ostanite pozitivni. Fokusiraj se na pozitivne strane distance, kao npr. mogućnost da se baviš svojim interesovanjima, hobijima i karijerom. Shvati da će vas distanca naterati da budete kreativniji u komunikaciji izražavanju osećanja. Gledaj na ovo kao na šansu da testiraš svoje sposobnosti komunikacije i emocije.
•   Dokle god vidiš vezu na daljinu kao samo privremeno stanje, bićeš pozitivan/na i slaćeš to osećanje sigurnosti i sreće i partneru/ki.

4. Imajte razumna očekivanja. Zapamti, svaka vrsta veze traži težak rad i posvećenost svom/joj voljenom/oj, bilo da je veza na daljinu ili ne. Ako ste ti i partner/ka voljni da preduzmete te korake, očekujte poteškoće i promene na putu. Ako naučite kako da im upravljate, ovi izazovi će samo doprineti boljoj vezi na duže staze.
•   Na primer, treba da budete pripremljeni da imate poteškoće oko važnih datuma ili odmora kad morate biti razdvojeni. Ako znate da ne možete biti zajedno na vašu godišnjicu, pokušajte da isplanirate neki specijalan način da se ipak povežete.

ViktorijaNS:
Nikako. Probala i jednostvano nije išlo. Što kažu "daleko od očiju, daleko od srca" - istina.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju