Magazin > Ljubav i Seks

Jutarnji seks

(1/1)

licnioglasi.org:
Zašto muškarci žele seksu ujutru dok su žene za to raspoloženije noću? Misterija je rešena.
Zašto se muškarac oseća kao na vrhuncu seksualne energije kad se probudi, a žena želi da nastavi da spava? I zašto kasno noću, kad je žena raspoložena za vođenje ljubavi, njen muškarac samo leži i hrče? Sve je to do hormona. Evo zašto naš „sat za seks“ ne kuca uvek na vreme.

5 ujutru
Čak i pre nego što se muškarac probudi, nivo njegovog testosterona je na vrhuncu- između 25-50% više nego u bilo kom drugom delu dana. To je zato što hipofiza- koja reguliše proizvodnju muškog hormona- „upaljena“ noću i nivo se lagano penje do svitanja.
Žene takođe proizvode testosteron- glavni seksualni hormon- ali samo malu količinu i nivo raste samo malo preko noći. Takođe je u balansu sa estrogenom i progesteronom. Muškarcima treba samo normalna količina testosterona da bi bili raspoloženi za seks. Povišen nivo ujutru znači da se većina muškaraca budi 2-3 puta nedeljno sa erekcijom.

6 ujutru
Da li ste dobro spavali? Dobar san je još jedan razlog zašto su muškarci još raspoloženiji ujutru. Studije su pokazale da što duže i dublje muškarac spava, viši je nivo njegovog testosterona. Istraživanje u časopisu Američkog Medicinskog Udruženja pokazuje da više od 5 sati sna može podići nivo hormona za 15%.

7 ujutru
Dok je nivo seksualnog hormona kod muškarca najviši kad se probudi, kod žene je najniži. Nivo testosterona kod muškaraca i žena je na najvišem nivou u suprotnim delovima dana, pa nisu usklađeni.
Treba više od hormona da bi žena bila raspoložena za seks, pa muškarci moraju aktivno da se potrude.
Ženski hormoni variraju više tokom mesečnog ciklusa nego na dnevnom nivou. Na najvišem nivou u ciklusu, nivo testosterona kod žene će biti 30 puta veći nego na početku.

8 ujutru
Dok se oba pola spremaju za dan, nivoi hormona stresa kortizola raste da bi pomogao da se probude, i poništava nivo seksualnog hormona. Studije pokazuju da kortizol snižava želju i kod muškaraca i kod žena.
Kako dan teče, muškarci stalno proizvode testosteron. Taj hormon je potreban da aktivira rast mišića i proizvodnju sperme. Nivoi će padati i rasti svakih 90 minuta u toku dana kao deo ugrađenog sata.

Podne
Atraktivna koleginica ulazi na radno mesto. Ali to njegov nervni sistem reaguje a ne hormoni koji rade.
Prizor nekog atraktivnog momentalno otpušta moždane neurotransmitere zvane endorfine- i usmerava krv u muške genitalije. Seksualnim hormonima treba više da bi porasli. Ipak, kad se suoči sa seksi osobom, muškarac koji već ima povišen nivo testosterona je skloniji flertovanju. Muškarci sa više testosterona takođe više privlače žene.

1 poslepodne
Žene koje „uhvate pogledom“ dobrog tipa, manje su sklone da se uzbude nego kad kolega vidi nekog ko mu se sviđa. Studije su pokazale da će nivo testosterona verovatnije da poraste iščekivanjem seksa sa svojim partnerom.
U jednoj studiji Univerziteta u Teksasu, žene u vezi „na daljinu“ dale su pet uzoraka pljuvačke. Uzorci su uzimani dve nedelje pre viđanja partnera, dan pre, pre seksa, dan posle seksa i tri dana pošto su se rastali. Nivo testosterona je dostigao vrhunac dan pre nego što su trebale da se vide sa partnerom.

6 poslepodne
Kako se veče približava, nivo testosterona muškaraca počinje da opada dok ženski seksualni hormoni postepeno rastu.
Studije su pokazale, da vežbanje posle posla može povećati libido kod oba pola. Istraživanje naučnika Univerziteta u San Dijegu, Kaliforniji, pokazalo je da muškarci koji vežbaju imaju povećan libido.
Takođe su prijavili da imaju 30% više seksa i 26% više orgazama. Studija Univerziteta u Teksasu pokazala je da su žene koje su radile 20 minuta kardio vežbi bile uzbuđenije gledajući erotski film nego one koje nisu vežbale.

7 poslepodne
Kad je vreme da se odahne posle stresnog dana, čak samo puštanje muzike može da utiče na nivo seksualnih hormona. Japanska studija Nara Univerziteta pokazala je da je muzika značajno povećala nivo testosterona kod žena ali je imala suprotan efekat na muškarce.
Istraživači veruju da je razlog tome da muzika čini žene opuštenijima, povezanijima i seksualnijima, dok kod muškaraca smanjuje „agresiju“ i to spušta njihov nivo testosterona.

8 uveče
Ako je važna utakmica na tv-u, rezultat takođe može uticati na testosteron muškarca. Prema studiji testiranja pljuvačke na Univerzitetu Jute, fanovi sporta koji su gledali Svetsko prvenstvo podigli su nivo hormona za oko 20% ako je njihov tim pobedio. Posle gubitka, takođe je bilo 20% pada u nivou.
Nasuprot tome, na žene više utiče kad zapravo igraju sport umesto da ga gledaju.

9 uveče
Do sad, nivo testosterona muškarca pada na najniži dnevni nivo, dok se kod žene penje ka vrhu. Ali seksualna želja kod žena nije jednostavna priča.
Istraživači kažu da je najveći faktor koji utiče na želju slika o sebi. Ako žena ne vidi sebe kao atraktivnu, manje je verovatno da će želeti seks. Zato žene sa policističnim jajnicima, koje imaju povišen nivo testosterona, nemaju povišen libido. Često se vide kao gojazne i neprivlačne- i to osećanje nadjačava povišene seksualne hormone.

10 uveče
Iako je nivo testosterona kod muškaraca sad na najnižem nivou, veća je verovatnoća da imaju seks uveče jer je nivo kod muškaraca i dalje viši nego kod žena. Ako vode ljubav, a žena je otprilike u 13 danu ciklusa kad je nivo testosterona najviši, njeni orgazmi su intenzivniji i oseća ih po celom telu.
Kad su nivoi niži, njeni orgazmi su manje intenzivni i centrirani uglavnom oko seksualnih organa.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju